Stöd och hjälp under graviditeten

Känner du rädsla, oro eller ångest? Är du ensamstående och utan ett nätverk? Lever du med missbruk eller i en våldsam relation? Eller vill du kanske bara prata med någon om alla känslor du går omkring och bär?

Du kan alltid vända dig till in lokala barnmorskemottagning för att prata med en barnmorska. Hen kommer kunna hänvisa dig vidare och erbjuda stöd.

Depression under och efter graviditet

Även om du kan känna dig ensammast i världen under en depression, är ångest, oro och annan slags psykisk ohälsa mycket vanligare än vad vi tror. Visste du till exempel att

5 - 10 % av alla gravida kvinnor genomgår en depression
1 av sju kvinnor lider av postpartumdepression

Att våga prata om sina känslor är viktigt. Vårt psyke är som allt annat i livet – organiskt och ibland oförutsägbart. Att befinna sig i en jobbig, ny eller skrämmande situation är inget att skämmas för.

Du är inte ensam

Om du vill ha stöd utöver din barnmorskemottagning kan du vända dig till en föräldragrupp, träffa en psykolog eller annan samtalskontakt för att lätta på hjärtat eller få hjälp med dina bekymmer.

Samtalsstöd och terapi i Stockholm, Kista, Solna, Rimbo, Malmö, Trelleborg eller Helsingborg Samtalsstöd i Göteborg Vänta Barn-grupp i Uppsala